De Chiapas a Gamonal

Quan les gotes es fan pluja – documentant la indignació dels pobles de l’estat espanyol

Quadern de rodatge. Pàgina 1

Maig, 2015. Col·lectiu Mirades

El projecte de documental que estem produint va néixer fa ja dos anys. Després de més d’una dècada de marxes per Amèrica Llatina, dos amics, activistes socials i documentalistes, coincidim en la voluntat de tornar a les terres que ens van veure néixer – València i Madrid, respectivament.

A Europa i en l’estat espanyol havien succeït moltes coses des que cadascun prenem el nostre camí. La burxada de la bombolla del maó havia donat lloc a la indignació ciutadana. Malgrat la seva potència *movilizadora, l’agenda de retallades s’accelerava i les seves conseqüències socials es feien cada vegada més visibles.

Per a José Gayà, documentalista amb més d’una desena de pel·lícules a les seves esquenes, era inevitable prendre la càmera en tornar a la seva terra noia, per contribuir a amplificar les veus col·lectives que lluiten per justícia i dignitat enfront del neoliberalism. Al cap i a la fi, això és el que venia fent en Chiapas, Hondures, Guatemala, Cuba, Veneçuela… des de fa més d’una dècada.

En aquella conversa a Caracas, José va compartir idees sobre el projecte, compartim impressions sobre la situació crítica que vivien les gent d’a baix de l’estat espanyol i la necessitat de plasmar aquesta realitat de lluita popular contra el neoliberalisme, en format documental. Després de mastegar els seus arestes, després d’anades i vingudes d’esborranys, xats i converses de matinada, i després de consolidar els contactes necessaris, ens tirem als camins en el fred mes de gener, rumb al nostre primer objectiu.

L’Assemblea de Gamonal, el combatiu barri obrer de Burgos, celebrava el primer aniversari de la lluita veïnal que va donar al trast amb un projecte de bulevard que ningú al barri volia. La convicció i el suport massiu de la població local va derivar en una lluita incondicional per derrotar l’especulació. Amb les seves rondes, mètodes i respostes, les veïnes de Gamonal van aconseguir titulars nacionals i internacionals, posant en evidència la descarada connivència d’interessos públics i privats en la democràcia d’avui.
Rodant en el km 0 del bulevard – on va començar la lluita

Una intensa i gèlida setmana de producció frenètica ens va permetre entrar en contacte amb les diferents expressions col·lectives que conflueixen en l’assemblea, compartint braç a braç amb persones de totes les edats i procedències, unides en la visió que és necessari acostar l’espatlla per millorar el nostre entorn de vida.

Participem en una reunió de l’Assemblea contra l’Especulació, una proposta que neix de les lluites del 2014 i que busca enfrontar el maridatge entre els interessos privats i l’ajuntament. D’aquestes lluites i de la necessitat de comptar amb locals socials per al barri va sorgir la iniciativa de rescatar un local públic abandonat – el Centre Social Gamonal, ocupat poc després que s’anul·lés l’obra del bulevard. L’assemblea del CSR organitza tot tipus d’activitats – debats, projeccions, concerts, exposicions, etc – per nodrir la vida social de Gamonal.

En l’hort ocupat, rescatat de l’especulació a la qual sotmetia al solar el cacic de Burgos, compartim idees i visions de treball col·lectiu per a la producció social. Un compromís amb la terra equivalent al dels resistents brots hivernals que emergien dels solcs de terra. Amb comunicadors dels mitjans alternatius El Perdigó i Burgosdijital – un d’imprès i l’altre online – analitzem la corrupció i especulació de la classe dominant burgalesa. També descobrim el projecte Saltant Tolls, que ofereix alternatives a joves precaris les esperances dels quals el neoliberalisme va deixar en la cuneta ja no se sap fa quant…

Entranyables converses amb els fundadors del barri ens van situar en la història de resistència obrera de Gamonal. Una història que va lligada al model econòmic que la la dictadura franquista comença a implementar a la fi dels 50, seguint les receptes del FMI i el Banc Mundial. El nostre recorregut va incloure nombroses parades en el Mais, bar de referència per als moviments socials de Gamonal. Allí descobrim i gaudim del saber flamenc del duo solidari Fermín i Pepelu – dos grans artistes de barri que ens van oferir el seu art.