Madrid: la sanitat pública no es ven, es defensa!

Quan les gotes es fan pluja – documentant la indignació creativa dels pobles de l’estat espanyol

Quadern de rodatge. Pàgina 2

Maig, 2015. Col·lectiu Mirades

Després de tornar de Gamonal a mitjan gener, preparem la segona parada del nostre particular recorregut. Des de l’eclosió del Moviment 15M, del que es compleixen quatre anys, la capital política de l’estat crema d’indignació i protestes contra les retallades. Als moviments socials històrics, s’han sumat riuades de persones en diferents plataformes de nou encuny. Una d’elles ha enfrontat les polítiques públiques de manera especialment tenaç i efectiva: l’ampli moviment de defensa de la sanitat pública, en el qual participen professionals de la salut, associacions de pacients i ciutadania mobilitzada.

La Taula en Defensa de la Sanitat Pública Marea Blanca és la plataforma més visible i mobilitzada – des de fa 2 anys convoca una “marea” mensual per denunciar el procés de privatització del sector sanitat. També conversem amb altres expressions sectorials i territorials de vella i nova data, com la Coordinadora contra la Privatització de la Sanitat (CAS Madrid).

Una de les experiències més potents va ser a l’Hospital 12 d’Octubre, on compartim amb la Plataforma d’Afectats per l’Hepatitis C. Érem l’única càmera que gravava l’assemblea de la *PlafH on es va decidir acabar amb el tancament que duien a terme durant els últims dos mesos i mitjà, i anunciaven les seves noves accions directes. Només vam poder gravar el començament de l’assemblea, doncs els guàrdies de seguretat de l’hospital ens van obligar a apagar la càmera, però a més volien obligar-nos a esborrar el material gravat – és a dir, pretenien exercir de jutges. Va haver-hi un moment de forcejament, i abans que ningú s’adonés l’assemblea va venir al nostre rescat i vam poder sortir per potes amb el material.

Dotze morts diaris per no tenir diners suficients per pagar el tractament, i la lluita i alegria de la Plataforma i la seva solidaritat amb nosaltres ens van portar a realitzar un documental sobre la seva lluita de resistència. O sigui, rodant Quan les gotes es fan pluja, ens trobem amb aquesta lluita i situació extrema i decidim fer una parada per treure aquest nou documental: Tractament per tod@s, que en pocs dies estarem difonent. Coses que passen…

També compartim acció i debat amb el moviment de desobediència Jo Sí Sanitat Universal, que desafia l’exclusió sanitària decretada pel govern central, pedra de toc per liquidar el sistema sanitari universal. El grup de suport de Vallecas té seu al centre social Vilana de Vallecas, on ens van acollir amb les mans obertes.

Una altra expressió d’organització solidària de barri ho representa Invisibles de Tetuán, un col·lectiu d’activistes que contribueixen a fer visible la precarietat creixent als barris obrers i a brindar suport mutu en la mesura de les possibilitats. Invisibles té seu en La Enredadera, centre social ocupat on també ens van rebre amb somriures i saborosa conversa. Vam conèixer el Centre Social Juvenil La Talaia, institut situat a Vallecas i abandonat pel govern però rescatat per la joventut organitzada de Vallecas els qui li donen un ús social, cultural i polític.

També entrem en contacte amb mitjans de comunicació lliures, altaveus veraços dels moviments socials. Diversos comunicadors socials de diferents mitjans, com La Marea, Periòdic 15 M, Radio Vallekas i Diagonal van entaular una interessant conversa a la seu d’aquest últim.

Una de les majors sorpreses del nostre recorregut va ser el cor militant de PUPA, que forma part de la *Solfónica, sorgida a la calor del 15M. Aquesta plataforma d’usuaris i pacients és pionera en la denúncia de la privatització. Des de fa anys, PUPA PUPA es congrega davant de l’Hospital La Princesa tots els dies, i denúncia amb art i saler la privatització i corrupçció que inunden al sistema sanitari. Creacions originals, que serveixen per posar els punts sobre les ies, mentre brolla el somriure…

Finalment, ens apropem a la realitat del paquet repressiu que sempre acompanya a les agendes neoliberals – protestem després “castiguen”, com qui diu… Entrem en contacte amb Legal Sol i compartim als carrers amb Mares contra la Repressió, una organització de resistència a la política repressiva del govern, que està fent visible la instrumentació del poder judicial al servei de la política de torn …