Andalusia: la terra per a qui la treballa

Quan les gotes es fan pluja

Quadern de rodatge. Página 5

Juny, 2015. Col·lectiu Mirades.

El nostre recorregut va començar en el fred mes de gener a les terres de Burgos i va concloure en el calorós mes de juny a les calentes terres d’Andalusia. Allà vam compartir experiències oposades. En Jódar (Jaén) la població camperola s’enfronta xifres rècord d’atur, mentre llangueixen oliveres en latifundis improductius. En Marinaleda (Sevilla), després de 30 anys de govern local popular lluiten per la plena ocupació i ofereixen serveis socials inigualables a la població local.

En Jódar assistim a una assemblea del grup local del SAT i amb un grup d’activistes vam visitar un oliverar de 600 has a les ribes del Guadalquivir que va caure fa uns anys en mans del BBVA. Mentre l’actual administració abandona el conreu, el SAT local reivindica aquestes fèrtils terres per als camperols.

Camí de Marinaleda, entrem en contacte amb dos centres socials: el CSA Jaén a Peu, on compartim debat sobre les lleis Mordassa i vam gaudir de l’hospitalitat de la gent senzilla; i la Casa Gran El Pumarejo a Sevilla, on vam acordar realitzar un passi de la pel·lícula un cop estigui a punt. A Sevilla també vam participar al costat de Diego Cañamero i activistes de totes les províncies andaluses en una protesta reivindicativa davant la Seguretat Social. El SAT exigeix ​​treball i terra, però mentre es mantingui el sistema latifundista d’explotació de mà d’obra barata demana una renda bàsica agrària per assegurar drets bàsics en temps d’atur estructural.

En Marinaleda, vam conèixer de prop un experiment de govern local reeixit que ha estat demonitzat per dècades per la premsa i la classe política dominant. Allà governa la Coordinadora Unitària de Treballadors (CUT), oferint uns serveis socials sense punt de comparació amb qualsevol altre municipi equivalent. Mentre a l’estat espanyol assistim a una emergència social amb desnonaments diàriament, a Marinaleda avança el programa d’autoconstrucció, que ofereix a la joventut local un habitatge digne a canvi de l’esforç i una renda de 15 euros al mes … Als programes d’esport , assistència social i treball cooperatiu, se suma un suport incondicional a la cultura local – fruit del quin es consoliden les veus joves i contestaries de molestant als veïns, un grup local de ska que prepara el seu llançament definitiu al panorama estatal.

En aquest municipi va concloure el periple de rodatge del nostre projecte. Des de llavors ens tanquem per editar 100 hores de filmació, que haurem de condensar en 1 hora i mitja de pluja de qualitat. Mentre ens tirem a caminar a les xarxes digitals, preparem el llançament de la pel·lícula. Aviat informarem. Fins llavors, salut i alegria.